Lussebullar med mandelmassa
Mina lussebullar blev riktigt goda. Det här receptet använde jag mig av: 50 gram jäst |
100 gram smör |
5 dl mjölk |
250 gram kesella |
1 gram |
1,5 dl strösocker |
0,5 tsk salt |
17 dl vetemjöl | ||
Fyllning |
||
150 gram smör | ||
500 gram mandelmassa | ||
Pensling |
||
1 st ägg | ||
40 gram flagad mandel (struntade jag i) | ||
pärlsocker |
Tillagning
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.
3. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar.
5. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.
3. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar.
5. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Kommentarer
Trackback