Ta till er!

Denna text är saxad från MC Razzia på Facebook. Bra text tycker jag och nåt som vissa kanske skulle ta till sig... framförallt den sista raden...

Har noterat en förändring i det så kallade sociala pratet och den handlar om bristande förmåga eller kunskap om hur man samtalar. 
För något sekel sedan lärde man sig att konversera med bekanta och obekanta utan att för den skull tränga sig på med påflugna frågor. I dag är den konsten bortglömd och sättet att samtala blir ofta frågor av direkt sort, som du beskriver. Eller frågor som: Vad tjänar du? Vad kostar din väska? Hur fick du ditt jobb? Har du barn? Varför har du inte barn? Är du med barn?
Enklaste sättet att klara sig undan frågor som man inte vill svara på är att vrida svaret till något meningslöst:
Ja du, det är som det är.
Det är som vanligt.
Det var ganska lagom.
Nja det minns jag inte.
Det var väl ungefär rätt pris.
Men dessa mängder av frågor är valhänta försök att skapa ett samtal, det måste man förstå. Istället för att ta upp ett allmänt ämne, det klassiska vädret exempelvis, till en början, så väljer man detta ihärdiga frågande. Därför är svarens innehåll inte viktigt, men en vänlig attityd och ett meningslöst svar kan bli inledningen till ett bättre samtal.
“Hur har ni det” är är en fras av samma typ som “hur mår du”, och den besvaras vanligen med något lika meningslöst, som “tack, det är bra, och du?”
Och till sist: det är aldrig hövligt eller rätt att fråga om sådant som man inte har med att göra.

Kommentarer

Tell me what you think:

Vad heter du:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser)

Din blogg?:

Your words:

Trackback
RSS 2.0