Morotsbröd

Morotsbröd - 20 stycken

25 gram jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 stycket rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkornsmjöl (jag brukar ibland variera med hälften siktat dinkelmjöl och hälften fullkorn, det beror på vad man är sugen på)
1 uppvispat ägg
solroskärnor


Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det skulle behövas. Knåda degen smidig och forma den till en avlång rulle. Dela rullen i ca 20 bitar och forma till bollar. Lägg bollarna på en smord plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bollarna med ett uppvispat ägg och strö på solroskärnor. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Detta recept kommer från boken " GI för hela familjen - gott och nyttigt för alla åldrar" skriven av Ulrika Davidsson


 
Utan mjöl ser smeten ut som en bättre begagnad utekväll... typ. :P


Innan jag gömmer degen för jäsning så ser det iallafall ut som en deg. Hehe!


Ogräddade bullar med solrosfrön på. De blev lite platta under jäsningen på plåten.


Efter gräddningen. De ser riktigt mumsiga ut!


Första smakbiten! Mums med ost på och en kopp te till.

Mitt första hembakade matbröd. :D Det var supergott! Tack för receptet Nicole!

Kommentarer

Tell me what you think:

Vad heter du:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser)

Din blogg?:

Your words:

Trackback
RSS 2.0